Historie

Geschiedenis

Oprichting
In het begin van de jaren 70 werd het eerste team van Donar (nu Hanzevast Capitals) gesponsord door Nationale Nederlanden. Het derde team van Donar speelde als studententeam naast de studentenverenigingen De Groene Uilen en E.N.O.S. (Eerste Nederlandse Oecumenische Sportvereniging) op het sportcentrum. De contacten tussen het kantoor van NN en het derde team van Donar werden steeds slechter en in het voorjaar van 1976 waren de spanningen zo hoog opgelopen, dat werd besloten tot een afsplitsing. GSBV Moestasj werd op 23 juni 1976 door Frits van Vendeloo opgericht als derde Groninger Studenten Basketballvereniging.

[singlepic id=82 w=100 h=300 float=right]

Sinds seizoen 1977-1978 (2e seizoen) heeft GSBV Moestasj een clubblad genaamd De Snorkul, zogenoemd vanwege de kul voor snorren. Jan Allex de Roos, Kaj Reker en Frits van Vendeloo vormen de eerste redactie. In de beginjaren werd de Snorkul op A4 uitgebracht en werd het clubblad gemaakt met een type-machine, moedervellen en een stencilapparaat. Later is overgestapt op A5-formaat met een omslag op gekleurd papier. De leus van De Snorkul luidt momenteel periodiek voor de fysiek ingestelde medemensch.

Dames
In de eerste jaren heeft GSBV Moestasj alleen herenteams, maar sinds het seizoen 1989-1990 zijn er ook dames lid van de vereniging.

Mascotte
In het seizoen 2003-2004 is door Wouter van Brussel (de toenzittende voorzitter) een pinguïn als mascotte voorgedragen. Aan het eind van het seizoen is de mascotte vernoemd naar Boris Titulaer, de winnaar van het tweede seizoen van het televisieprogramma Idols. Boris’ leus was telkens keep the soul alive, welke verbasterd werd naar keep the pinguïn alive als leus voor de pinguïn op de voorpagina van moestasj.nl. Een jaar later werd een mascotte met menselijke proporties gemaakt als ludieke actie voor een toernooi in Tilburg


.